Animovaná dopravní výchova ve 2. B

16. 11. 2017

Dne 1. září 2017 jsem obdržela aplikaci pro děti pod názvem Animovaná dopravní výchova na portále Bezpečné cesty.cz. Zvědavost mi nedovolila, abych tuto aplikaci neshlédla. V úvodu mě upoutala věta, že nová aplikace vyučuje dopravní výchovu hravou formou pomocí animovaných videí a krátkých kvízů.

Ani chvíli jsem neváhala. Zhlédla jsem první kapitolu – Chodec, tato lekce obsahuje 7 témat. V tu chvíli jsem věděla, že využiji tuto aplikaci s mými žáky ze 2.B ve škole v Kosmonosech.

Rozhodla jsem se, že budeme věnovat tomuto tématu celé čtvrteční dopoledne. Nejdříve jsme si společně vyzdobili třídu obrázky, které patřily k dopravní výchově a jsou součástí animované dopravní výchovy. V úvodu jsem položila otázku: "Kdo je chodec?“ Okamžitě byly ruce nahoře. Žáci odpovídali stručně, jasně a správně. Na obrázcích, které jsou součástí animované dopravní výchovy, jednotlivci ukazovali správné odpovědi. Atmosféra byla skvělá, každý se zapojil do diskuze. Poté jsme se žáky vytvořili na koberci kruh a vysvětlili si pravidla k zahřívací hře - Na město. Každý obdržel lísteček a barva určovala, kým se stane ve hře, zda chodcem, cyklistou nebo autem. Děti si měnily svižně místa podle pokynů.

Animovaná dopravní výchova - děti při práci s aplikací

Když jsem spustila aplikaci a objevili se tučňáci, tak žáci s úsměvem na tváři sledovali video. Položila jsem otázku: "Jak se vám líbí tučňáci?“ Písemné odpovědi byly rozmanité: "Jsou vtipní vypravěči. Video je moc pěkné a rozumíme tomu. Tučňáci upozorňují na nebezpečí, které na nás číhá a to je dobře. Kdyby chodili do školy, tak bych jim dal jedničku s hvězdičkou.“ Co je velice důležité, že video trvá pouze několik minut a diváka hned v úvodu zaujme. Z ukázky se výstižně, stručně, přehledně doporučí pravidla, jak se chodí po chodníku.

Animovaná dopravní výchova - jednoduchý test na konci kapitoly

Opakovací test byl pro žáky hračkou. Každý obdržel číslo a podle čísel se rozdělili do dvojic. Žáci mezi sebou hovořili, jak to bude a proč. Chvílemi to hučelo jako v úlu.

Pod otázkou byly na výběr dvě možnosti, měli vybrat a označit správnou odpověď. Správnost vždy přišel ke stolku ověřit jednotlivec, který šel k počítači, aby zvolil správnou odpověď a ta se ukázala na obrazovce televize. Při zpětné vazbě jsme zjistili, že odpovídali ve dvojicích správně.

Animovaná dopravní výchova - pracovní listy pro děti

Pro žáky jsem nakopírovala pracovní listy, aby je měli kam uložit, tak si připravili desky na dopravní výchovu, při výrobě desek jim hráli písničky o dopravních prostředcích.

Pracovní listy sloužili k doplnění učiva, co se během výuky žáci ze 2.B dozvěděli. Zde probíhala práce skupinek, kde si vzájemně pomáhali a vysvětlovali danou situaci. V tento den jsme se zaměřili na téma Chodec – na chodníku, na silnici, přecházení a viditelnost. Každý žák na své školní tašce ukázal reflexivní prvky. Někdo komentoval danou situaci: "Ten má tedy hodně reflexivních prvků na té tašce“. Někomu radili: "Ty si ještě dej něco na tašku, ať jsi lépe vidět.“

Naučili jsme se pohybovou básničku, kde se žáci perfektně předvedli, jak ji umí.

V závěru dopoledne byla dopravní výchova obohacena omalovánkami, které jsou součástí Animované dopravní výchovy, kde si žák vybral, která se mu líbí, tu vymaloval a vložil do desek. Své desky si nesli slavnostně domů. Doma rodičům vyprávěli, jak prožili dnešní den s tučňáky.

Animovaná dopravní výchova - na konci hodiny

Tato aplikace naplňuje veškeré možnosti mezipředmětových vztahů. Nezáleží na věku dětí, vždy ukázka zaujme. Proto doporučuji vyzkoušet www.bezpecnecesty.cz/animovana-dopravni-vychova.

Lenka Eichlerová, ZŠ Kosmonosy

Fotogalerie ze třídy

Články

Mobil je v silničním provozu nebezpečný i pro chodce a cyklisty

Ve videu představujeme nejčastější chyby a jak jim předcházet.

Souhlasíte, že může být jedení a pití při řízení podobně nebezpečné jako telefonování?

A to nemluvím o kouření. Spadlá cigareta může způsobit velké problémy.

Elektrokol a e-koloběžek je čím dál více. Znáte pravidla, která musíte dodržovat?

Připravili jsme pro Vás stručný a jasný přehled pravidel, omezení kde můžete a nemůžete jezdit apod.

Všechny otázky autoškoly si můžete procvičit na jednom místě

Samostatnou kapitolou jsou nejnovější otázky, všechny jsou pak rozdělené podle oblastí - značky, křižovatky, ...

Speed marathon 2024 - místa, kde se bude tento pátek měřit rychlost

V pátek 19. 4. proběhne další ročník celorepublikového měření rychlosti. Kde se bude měřit?
Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
Počet hodnocení125Průměrné hodnocení4.3
Přidejte se k nám na sociálních sítích a neuteče Vám žádná novinka