Chodec auto vidí, řidič chodce ne!

03. 11. 2014

Je to základní chyba chodců. Podvědomě se domnívají, že, když vidí přijíždějící auto, řidič je musí vidět také. To je ale často poslední chyba, které se ve svém životě dopustí. Tahle mýlka se chodcům stává osudnou především v podzimních a zimních měsících. Jen loni zemřelo za tmy během listopadu a prosince 22 chodců. Právě zkracující se den a prodlužující se noc zvyšuje riziko tragické nehody. Tma totiž přichází nebo ještě zůstává v časech, kdy lidé chodí do a z práce. Proto by se sami měli starat o svoji bezpečnost, i když i u nás se uvažuje o povinných reflexních prvcích.

Nejen vidět, ale být viděn

Je to otřepané klišé. Ovšem stejně zásadní otázku si pokládal už Shakespearův Hamlet: „Být či nebýt?“. A o tom to je. O našem bytí a nebytí na silnicích rozhodují maličkosti. Chodec je společně s cyklistou nejméně chráněn proti srážce s těžkým kovovým autem. Asi málokdo by do sebe nechal dobrovolně narazit, byť i jen v minimální rychlosti, hromadu kovu o váze jedné i dvou tun… Tak proč to děláme?

Fyzikální zákony jsou neúprosné. A týká se to i světla. Rychlost světla je takřka 300 miliónů kilometrů za sekundu!!! Znamená to, že lidské oko, oko chodce, vidí v noci svítící auto v místě, kde právě je, a to na stovky metrů, v rovné krajině i kilometry, daleko. A teď si vezměme, kdy řidič, jedoucí obyčejnou rychlostí 80 km/h, může vidět chodce… Za jedinou sekundu v takovou chvíli ujede 22 metrů. A to ujede jenom, než stihne reagovat. Pak je tady samotné brždění. Takřka sekundu reagují brzdy a pak je tu brzdná dráha. Než v této rychlosti bezpečně zastaví, klidně ujede i 60 metrů!!! A to ještě málokdo umí brzdit skutečně efektivně a využít účinku moderních brzd opravdu na maximu, ale to je jiná písnička…. Prostě chodec nemá šanci!!! Ale, co má tedy dělat, když potřebuje jít ráno za tmy do práce nebo večer domů za rodinou, aby vždy dorazil, kde ho čekají jeho blízcí?

V prvé řadě se musí, ne, že by jenom měl, zaměřit na to aby BYL VIDĚT! V následující tabulce uvidíte, kdy vás řidič má vůbec šanci vidět za různých situací:

Oblečení

Vzdálenost,
na kterou řidič chodce vidí

Kolik řidič ujede za 1 sekundu
při 80 km/h / prostor pro zastavení

Tmavé (černá, modrá, zelená)

18 m

22 m / 60 m

Střední (červená, oranžová, žlutá)

24 m

Světlé (bílá, zářivá žlutá)

55 m

Reflexní prvky (obyčejný reflexní pásek)

200 m

Z tabulky je jasně patrně, že řidič nemá šanci vůbec reagovat na chodce v jakémkoliv oblečení bez reflexních prvků! I když budeme oblečeni v zářivě žlutém oblečení, uvidí nás sice včas, ale nezbude mu prostor pro reakci. A i při „pouhé“ padesátce řidič potřebuje na zastavení, včetně reakce, 28 metrů! Jediným řešením jsou reflexní prvky!

Nemusíme chodit ve výstražných vestách…

V současné době se i u nás začíná uvažovat o tom, že by chodci na neosvětlených místech museli mít na sobě reflexní materiály. Důvod je jednoduchý. V zemích, kde tuto povinnost zavedli, se výrazně snížil počet mrtvých chodců za tmy a snížené viditelnosti. Zatímco před 10 lety v noci na Slovensku při dopravních nehodách zemřel každý druhý chodec, v současnosti je to každý desátý, a počet obětí z jejich řad celkově výrazně klesl!!! Nezbývá než doufat, že nejen povinné nařízení reflexních materiálů, ale i samotný rozum a přístup, těch, kteří musí chodit po silnicích za tmy nad ránem nebo navečer, sníží počet obětí na našich silnicích….

Zdroj: Petr Jansa, Český Rozhlas

Související stránky

Články

Speed marathon 2024 - místa, kde se bude tento pátek měřit rychlost

V pátek 19. 4. proběhne další ročník celorepublikového měření rychlosti. Kde se bude měřit?

Projděte si s dětmi testy pro získání Průkazu malého cyklisty

Děti v rámci základní školy dělají Průkaz mladého cyklisty. Vyzkoušejte si testy online a zdarma.

Jen do neděle můžete přidat tip na měření rychlosti

Přidejte svůj tip nebo dejte palec nahoru nebo dolů tipu, který již na místě, na kterém chcete 19. 4.

Co přináší Řidičský průkaz na zkoušku?

Při nebezpečném přestupku dva preventivní kurzy v autoškole! Od roku 2024 pro všechny řidičské průkazy ...

Autoškola L17

Autoškola L17 umožňuje udělat autoškolu a závěrečné zkoušky v 17ti letech a řídit do 18ti let s mentorem.
Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
Počet hodnocení88Průměrné hodnocení4.5
Přidejte se k nám na sociálních sítích a neuteče Vám žádná novinka