Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích

13. 01. 2016

Povinné reflexní prvky, pravidla pro vozítka Segway, zadržení malého technického průkazu nebo cyklistická ulice, to jsou hlavní změny definované novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích. 

Dálnice a silnice pro motorová vozidla

Od roku 2016 je většina dřívějších silnic pro motorová vozidla administrativně změněna na dálnice. Téměř nic se však pro nás řidiče nemění. Maximální rychlost na dálnicích je stále 130 km/h.

Změna však nastala u silnic pro motorová vozidla. Maximální rychlost je snížena na 110 km/h s tím, že je možné tuto rychlost na bezpečných místech dopravní značkou zvýšit na 130 km/h.

Nové dopravní značky

Od začátku roku platí také nové dopravní značky a u některých se mění jejich význam.

Více o změnách zaleznete v článku Změny v dopravních značkách od roku 2016.

Reflexní vesta nebo reflexní prvek

Chodci budou muset při pohybu na silnici mimo obec za snížené viditelnosti a kde není veřejné osvětlení, nosit reflexní prvky. Nejedná se tedy přímo o reflexní vesty, které jsou na druhou stranu nejlepší, ale je možné využít např. reflexních pásků nebo doplňků oblečení. 

Toto opatření má za úkol snížit množství tragických nehod s chodci. V řadě případů jsou bohužel stále způsobovány právě chodci, kteří podceňují svou viditelnost a řidiči je pak vidí na poslední schvíli a nemohou účinně reagovat a nehodě předejít.

Více o viditelnosti zde >>

Sníh, led a další nečistoty

Povinností každého řidiče je před jízdou očistit čelní a přední boční skla od námrazy, sněhu a jiných nečistot a současně odstranit všechny nečistoty z celého vozidla i nákladu, které by se mohly za jízdy uvolnit. Doufejme, že je tedy konec řidičů automobilů s nánosy sněhu na střeše, kteří ohrožovali své okolí a bylo jim to zcela jedno.

Více o jízdě za nepříznivého počasí zde >>

Zadržení malého technického průkazu (osvědčení o registraci vozidla)

Pokud policista při silniční kontrole zjistí špatný technický stav vozidla, který by mohl ohrozit bezpečnost silničního provozu, bude moci zadržet malý technický průkaz a tím zabránit dalšímu používání vozidla, protože bez tohoto dokladu není možné vozidlo na silnici použít.

O návrat osvědčení o registraci vozidla může řidič požádat na příslušném úřadě s rozšířenou působností, kde musí předložit dokument potvrzující odstranění závad, kterým je protokol o provedení technické kontroly (STK).

Otázkou je, jaké "závady" jsou pro provoz na pozemních komunikacích závažné. Jsou to např. prasklé přední sklo, sjeté pneumatiky apod. 

Vozítka Segway

Doposud byli uživatelé vozítek Segway podle zákona chodci. Nyní dostanou jasná pravidla. Obecně se smí používat na chodnících, stezkách pro chodce a stezkách pro chodce a cyklisty. Obec pak má možnost svým nařízením a dopravním značením omezit místa, na kterých nelze tyto "osobní přepravní prostředky", jak jim zákon říká, provozovat.

Pokud se budou vozítka Segway používat v prostoru určeným chodcům, nesmí chodce omezit a překročit rychlost chůze. 

Zóna pro cyklisty neboli cyklistická ulice

Tento prostor se ve své podstatě podobá např. obytné zóně, avšak je určen pro cyklisty a automobily. Rychlost automobilů bude omezena na 30 km/h a jsou považována za hosty. Cyklisté musí automobilům umožnit průjezd.

Dopravně psychologické vyšetření

Toto vyšetření (posudek) je od roku 2011 povinné pro vybodované řidiče a pro ty, kterým byl udělen zákaz řízení. Tento posudek slouží pro lékaře pro vydání zdravotní způsbilosti řidiče.

Dodnes ale nebylo možné odvolání proti posudku vytvořeného konkrétním Ministerstvem dopravy akreditovaným dopravním psychologem. Nyní je možné se odvolat na Ministerstvo dopravy, které do 15 dnů vytvoří skupinu třech dopravních psychologů a tito provedou nové vyšetření, které nahradí původní posudek.

Chyběla také evidence těchto posudků, tj. řidiči si mohli nechat udělat několik vyšetření dokud nedostali "kladné". Nyní musí dopravní psychologové pořizovat písemný posudek, a pokud řidič nezíská kladný posudek, musí bez odkladu odeslat kopii posudku příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností.

Kauce při spáchání přestupku a zajištění vozidla

Pokud policista pojme podezření, že by se mohl řidič při spáchání přestupku vyhýbat správnímu řízení, může mu udělit kauci v rozmězí 5 až 50 tisíc Kč (nejvýše maximální hodnota dané pokuty). 

Pokud řidič kauci nazaplatí, může policista řidiči přikázat odstavení vozidla na nejbližším možném místě, kde jej zajistí technickými prostředky (botičkou) nebo nechá vozidlo odtáhnout. Toto vozidlo pak bude zadrženo do vyřešení případu.

Při dokázání neviny, tj. správní orgán neshledá důvody pro zahájení řízení o přestupku nebo bude takové řízení pravomocně zastaveno, bude kauce v plné výši vrácena.

Články

Jen do neděle můžete přidat tip na měření rychlosti

Přidejte svůj tip nebo dejte palec nahoru nebo dolů tipu, který již na místě, na kterém chcete 19. 4.

Co přináší Řidičský průkaz na zkoušku?

Při nebezpečném přestupku dva preventivní kurzy v autoškole! Od roku 2024 pro všechny řidičské průkazy ...

Autoškola L17

Autoškola L17 umožňuje udělat autoškolu a závěrečné zkoušky v 17ti letech a řídit do 18ti let s mentorem.

Víte, jaká jsou pravidla pro jízdu a zastavení v tunelu?

To, že máme svítit (a ne jen denní svícení), dodržovat rychlost a bezpečnou vzdálenost ví každý, ale .

Teplé počasí láká cyklisty. Na co nezapomenout?

Povinnou výbavu zná a jak se obléci ví každý. Jak se správně chovat na stezkách a cyklotrasách, kam cyklisté ...
Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
Počet hodnocení85Průměrné hodnocení4.4
Přidejte se k nám na sociálních sítích a neuteče Vám žádná novinka