Dopravní výchova názorně a prakticky – zapamatovat si navždycky 2

26. 02. 2018

Rodinné centrum Milovice je již druhým rokem úspěšným žadatelem o projekty společnosti ŠKODA AUTO a. s., která prostřednictvím grantových programů podporuje priority v oblasti společenské odpovědnosti. Pouze necelá třetina podaných žádostí v roce 2017 byla doporučena k přijetí. Kladné hodnocení žádosti je pro Rodinné centrum Milovice velkým úspěchem.

Celkem bylo v tomto projektu proškoleno přes 1 000 dětí a více než 130 dospělých. Tento model interaktivních seminářů prevence dětských úrazů je pokračováním úspěšných předchozích projektů „Bez úrazů je to fajn!“ Thomayerovy nemocnice a Nadačního fondu Kolečko a grantového programu ŠKODA AUTO a.s. „Dopravní výchova názorně a prakticky – zapamatovat si navždycky“. V tomto konceptu bylo dohromady proškoleno již přes 5 200 žáků ZŠ a 630 dospělých (Projekty Bez úrazů je to fajn! a Dopravní výchova názorně a prakticky – zapamatovat si navždycky).

Semináře / besedy proběhly na dvanácti školách (Milovice, Lysá nad Labem, Benátky nad Jizerou, Kněžice, Přerov nad Labem, Krchleby, Litol, Sadská, Běrunice, Bezno, Mladá Boleslav) a pro dospělé se akce konaly v Rodinném centru Milovice, v Nízkoprahovém klubu v Milovicích a v MŠ Mnichově Hradišti.

Na každé škole se lektoři věnovali žákům dvě vyučovací hodiny a mnohdy zájem a zvídavé otázky přicházely i během přestávek, kdy si žáci s nadšením zkoušeli názorné pomůcky pro ochranu v autě či pro rozličné pohybové aktivity. Program byl rozdělen na blok prevence úrazů při chůzi a sportech a druhý blok se věnoval prevenci úrazů při cestování autem, kde byla ukázána realita dopravních nehod pomocí videoprojekce speciálních crash testů. Využity byly unikátní poznatky a materiály Výzkumu dopravní bezpečnosti ŠKODA AUTO a.s., což ve většině škol žáky oslovilo nejvíce. Velkým překvapením pro lektory bylo zjištění, že se někteří rodiče či prarodiče dětí při jízdě nepoutají bezpečnostním pásem a mnohdy to nevyžadují ani po dětech. Mnohé žáky i učitele překvapovala skutečnost, že airbag není jen měkký ochranný „polštářek“, ale v kritické situaci a při nesprávném použití (nepřipoutání se bezpečnostním pásem, chybně nastavená poloha za volantem) může posádce v autě i vážně ublížit.

Zásadním tématem prvního bloku byla viditelnost a použití reflexních prvků u chodců i cyklistů a také správné nasazení cyklistické přilby. Tato témata se probírala s ohledem na aktuální situaci v daném místě a děti velmi často reagovaly trefně na návrhy a popis nebezpečných míst v okolí své školy či v jejich obci celkově. Lektoři se snažili nechávat i dost prostoru dětem, aby samy nad klíčovými místy ohledně své bezpečnosti přemýšlely a byly tak lépe připravené vyhnout se vážným úrazům. Velký důraz byl kladen na jejich vlastní úsudek, správné zhodnocení situace a zdravý rozum, který mnohdy pomůže v situacích lépe než „mnoho chráničů na těle“.

Na vybraných seminářích jsme byli podporováni členy preventivní složky speciálního týmu ŠKODA AUTO Výzkum dopravní bezpečnosti, se kterými jsme sdíleli zkušenosti a spoluvytvářeli další nápady pro následná pokračování. Členové VDB ŠA si na akcích také sbírali poznatky pro svůj výzkum v oblastech prevence úrazů a dopravní výchovy.

Hlavní přínos bloků přednášek pro děti i dospělé spatřují lektoři v doplnění a hlubším pochopení znalostí problematiky bezpečnosti v dopravě i při sportu. U dětí se soustředíme na přemýšlení o vlastních aktivitách, jejich riziku a zodpovědnosti sám za sebe. Pro dospělé zdůraznění toho, že jsme pro děti vzor a abychom jim vždy byli dobrým příkladem.

Tým Výzkumu dopravní bezpečnosti ŠKODA AUTO

Články

Speed marathon 2024 - místa, kde se bude tento pátek měřit rychlost

V pátek 19. 4. proběhne další ročník celorepublikového měření rychlosti. Kde se bude měřit?

Projděte si s dětmi testy pro získání Průkazu malého cyklisty

Děti v rámci základní školy dělají Průkaz mladého cyklisty. Vyzkoušejte si testy online a zdarma.

Jen do neděle můžete přidat tip na měření rychlosti

Přidejte svůj tip nebo dejte palec nahoru nebo dolů tipu, který již na místě, na kterém chcete 19. 4.

Co přináší Řidičský průkaz na zkoušku?

Při nebezpečném přestupku dva preventivní kurzy v autoškole! Od roku 2024 pro všechny řidičské průkazy ...

Autoškola L17

Autoškola L17 umožňuje udělat autoškolu a závěrečné zkoušky v 17ti letech a řídit do 18ti let s mentorem.
Zadejte hodnoceníOdeslat hodnoceníHodnocení odesláno
Počet hodnocení60Průměrné hodnocení4
Přidejte se k nám na sociálních sítích a neuteče Vám žádná novinka